Leírás
Mit érdemes tudni róla?
- Bio
- Vegán
- Allergénmentes
- Magas a fehérje és rost tartalma
- Szénhidráttartalma az egyik legalacsonyabb a gabonák és álgabonk között
- Magas a vas, kalcium, magnézium és a cink tartalma
- Tartalmaz ún. antinutritív anyagat*
Érdekességek az amarántról:
Dél-Amerikából származó álgabona, amelyet már többezer évvel ezelőtt is ismertek és termesztettek, de csak cc. 40 éve figyeltek fel kimagasló beltartalmi értékeire.
Az amarant szénhidráttartalma alacsonyabb, fehérje- és zsírtartalma pedig magasabb, mint a legtöbb gabonának és álgabonának. Fehérje összetétele kedvező, az esszenciális aminosavak közül lizint tartalmaz nagy mennyiségben, ami a többi gabona mellett különlegessé és hasznossá teszi. A zsírsavak közül a többszörösen telítetlenek dominálnak.
Rosttartalma magas, ami segíti az emésztést és lassítja a szénhidrátok vércukorszint-emelő hatását, illetve székrekedés esetén is kedvező hatású.
Az amarant vastartalma kiemelkedő a gabonák közül. E mellett kalcium, magnézium és cink tartalma is figyelemreméltó.
*Kevésbé kedvező, hogy az amarant tartalmaz néhány úgynevezett antinutritív anyagot, amelyek gátolják néhány értékes tápanyag emésztését és hasznosulását. Ilyen például az oxálsav és a fitinsav, amelyek a kalcium és a foszfor felszívódásának szabnak gátat.
Az amarant nem tartalmaz glutént, így az arra érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják.
Felhasználás: Kb. 15-20 perc alatt megfő, kétszeres mennyiségű vízben.
Fogyasztható köret- vagy kásaként, de felhasználható töltött, rakott ételek és sütemények készítéséhez is. Mivel az íze alapvetően semleges, sós és édes fogások is készíthetők belőle.
Összetevők:
- 100% amaránt*
*Ellenőrzött Ökolgóiai Gazdálkodásból
Az ellenőrzést végezte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01
Származási hely: Németország