Leírás
Mit érdemes tudni róla?
- Bio
- Vegán
- Gluténmentes
- Magas a fehérje és rosttartalma
- Hozzáadott cukrot nem tartalmaz
- Mesterséges színezékektől és tartósítószerektől mentes
- Sokoldalúan felhasználható
Érdekességek a zabról:
A zabpehely összetett szénhidrátokat tartalmaz legnagyobb mennyiségben, amely lassan szívódik fel és nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. A fehérjék és a rostok is segítenek ebben, így a zabpelyely vércukorproblémák esetén is fogyasztható. A magas rosttartalomnak köszönhetően a zabpehely segít megelőzni a székrekedést és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának valószínűségét, illetve a béta-glükán nevű vízoldékony rostoknak fontos szerepük van a vér koleszterinszintjének csökkentésében. További előny, hogy a rostok növelik a teltségérzetet, ezzel kitolható a következő étkezés időpontja és csökkenthető az elfogyasztandó adag. Fogyókúra esetén érdemes kihasználni a zabpehely ezen kedvező tulajdonságát.
A zabpehelyben található néhány olyan hatóanyag, amelyek a vérnyomás csökkentésében játszanak szerepet, ezért magas vérnyomás esetén is érdemes beiktatni az étrendbe, különösen, ha testsúlycsökkentésre is szükség van. A zab antioxidáns tartalmának a viszketéscsillapításban, gyulladáscsökkentésben van szerepe és a bőr szépségéhez is hozzájárul.
Az Amerikai Egyesült Állomokban október 29.-ét Nemzeti Zabkása Napnak (National Oatmeal Day) nevezték ki, hogy ezzel is felhívják az emberek figyelmét a kedvenc reggeli ételük kedvező egészségügyi hatásaira.
Felhasználás:
Leggyakrabban kásaként fogyasztják és szinte mindenkinek megvan a saját legkedveltebb, leggyorsabb, legegyszerűbb, legkevesebb mosatlannal járó módszere és ízesítése. Egy adag kb. 25-30 g zabpehelynek felel meg, amit másfél-kétszeres mennyiségű vízben vagy növényi tejben 5-10 perc alatt folyamatos kevergetés mellett készre főzünk. A másik legegyszerűbb módszer, ha éjszakára beáztatjuk ugyanennyi folyadékban és reggel átmelegítjük. Az ízesítésnek csak a képzeletünk szabhat határt, elkészíthető édesen, sósan, aszalt vagy friss gyümölccsel, kókuszchipsszel, karob porral, de natúran is fogyasztható.
A zabpelyhet gyakran használják még sütemények, kekszek készítéséhez, de beáztatva fasírtba, töltelékekbe is keverhető és panírozásra is alkalmas.
Összetevők:
- 100% zabpehely*
*Ellenőrzött Ökolgóiai Gazdálkodásból
Az ellenőrzést végezte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01
Származási hely: Németország