Leírás
Mik azok a mikrozöldek?
A mikrozöldek (vagy mikrosaláták) kicsi ehető növényi hajtások, általában zöldségfélék (borsó, káposztafélék, retek és még sok más fajta. Ezeken a fiatal növényi hajtásokon már megjelentek az első igazi levélkék, de a gyökérrendszer még nem igazán fejlett.
Mi a különbség a mikrozöldek és a csírák között?
A csírák kicsírázott magvak. A mikrozöldek fejlődésben lévő növények/fiatal növényi hajtások; a valamilyen ültető közegben elvetett magvak már szárat és leveleket is növesztettek.
A WHO besorolása alapján a csírák közepesen kockázatos növényi eredetű élelmiszerek csoportjába tartoznak, mivel a csírák előállításához szükséges feltételek a kórokozó baktériumok szaporodása számára is ideálisak (kedvező hőmérséklet, magas páratartalom, hosszú csíráztatási idő). A mikrozöldek növesztése során ilyen veszélyekkel nem kell számolnunk, hiszen a mikrozöld növények szabad levegőn növekednek.
A csírák és a mikrozöldek ízükben is eltérnek. A mikrozöldek esetében a fiatal növény szárát és leveleit fogyasztjuk, ízük koncentrált, karakteres, a kifejlett növényhez nagyon hasonló ízük van.