Leírás
Mit érdemes tudni róla?
- Vegán
- Paleo
- Allergénmentes
- 100% gyümölcs
- Liofilizált
- Hozzáadott cukrot nem tartalmaz
- Nem tartalmaz ízfokozót
- Mesterséges színezékektől és tartósítószertől-mentes
Miért érdemes liofilizált termékeket fogyasztani?
Több előnye is van a fagyasztva szárításnak a hagyományos szárításokkal szemben.
Az első, hogy nem éri komoly hőhatás a szárítmányt, ennek köszönhetően az értékes összetevők nem károsodnak. A vitaminok nem bomlanak el, a termék színe és íze megmarad, és nem károsul a gyümölcscukor sem.
A másik, hogy száradás közben egy pillanatra sincs jelen folyékony víz, tehát nincs párolgás sem. Emiatt az értékes anyagok nem is távoznak a párolgó vízzel a gyümölcsökből, hanem teljes mértékben benne maradnak.
Azaz később nem kell „pótolni” semmit, ezért az így szárított termékek nem tartalmaznak semmilyen hozzáadott aromát, cukrot, színezéket, vitamint, ásványi anyagot, minden „eredeti” bennük.
Még egy nagy előnye a liofilizálásnak, hogy a termékek szerkezete száradáskor megmarad, hiszen a növényi sejtekből a jég „eltűnik”, a késztermék porózus, ropogós lesz, nem pedig deformálódott, aszott, nehezen harapható és rágható, mint egy aszalvány vagy kandírozott gyümölcs.
Mi az a fagyasztva szárítás (liofilizálás) és hogyan működik?
A liofilizálás vagy fagyasztva szárítás napjaink legkíméletesebb tartósítási eljárásának számít, a lényege röviden, hogy a tartósítani kívánt élelmiszerből lassan, fokozatosan eltávolítják a nedvességet. A folyamat első részében lefagyasztják a feldarabolt, megtisztított zöldségeket, gyümölcsöket, majd egy speciális liofilizáló kamrában a nyomás csökkentésével vákuumot idéznek elő, így a jégkristályok nem folyékony, hanem gáz halmazállapotúvá változva távoznak el a hőmérséklet fokozatos emelése mellett. További, szobahőmérséklet közelire történő melegítéssel a maradék vizet is eltávolítják, így a termék ropogós lesz. Ellentétben az aszalással, a szárítás lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten megy végbe, ennek köszönhetően az értékes tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok körülbelül 90%-ban megmaradnak a liofilizált termékekben.
A víztartalom eltávolításának köszönhetően a liofilizált termékek nem romlandók, szobahőmérsékleten, bontatlan, sértetlen csomagolásban hűtés nélkül hosszú időn keresztül megőrzik minőségüket.
Összetevők:
- 100% áfonya
Származási hely: EU