Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gluténmentes növényi tömbök és szendvicskrémek

Rendezés:

A növényi sajt nemcsak a vegánok kedvence

A növényi sajt kifejezés hallatán sokaknak ráncba szalad a szemöldökük. Micsoda? Sajt, de növényi? De ez lehetetlen! Nincs az a növény, ami tejet adhatna, hogy aztán abból valamilyen tejtermék készüljön. Persze, ez így igaz, tény és való, hogy sem a kókuszdió, sem a mandula nem áll sorban a fejőgépnél, ám ettől még többek között ezek a magvak, egyéb összetevők házasításával, tökéletesen alkalmasak arra, hogy állagukban sajtszerű, ízében pedig kifejezetten sajtos termékeket hozzanak létre.

A vegán életmódot folytatóknak ez az egyetlen járható út, ha nem tudnak szabadulni a sajt íze iránti vonzalomtól. Mivel állati eredetű anyagokat nem fogyasztanak, így a vegetáriánusokkal szemben - akiknek beleférnek az étkezésbe a tejtermékek is - szigorú kötöttségekkel kell boldogulniuk. Ám manapság már ezek a láncok is enyhítettek a szorításukon, sőt, tán el is szakadtak, porrá válva, mert egyre több olyan termék születik, ami ízében kifogástalan, összetételében pedig, teljesen növényi alapú. Amiért nemcsak a vegánok kedvence a növényi sajt, az a gluténmentességben is keresendő, a finom íz mellett.

A reszelt, tömb, illetve krém állagú növényi sajt nagyszerű szendvicsbe való, de a gluténmentes lángos vagy langalló sem hiányolhatja a jelenlétét. Mivel az ízvilága gyakorlatilag alig tér el a tejtermékek kínálta karaktertől, így egyáltalán nem tekinthető áldozatnak a csere, és mégis, az egészségtudatos táplálkozás szempontjából óriási lépés az állati összetevők csökkentése és a növényi eredetű alapanyagok növelése. A növények felhasználásával remekelt sajtok zsírtartalmával azért érdemes számolni, bár tény, hogy ezek a zsírsavak - a kínálatunk tagjai esetében - nem tartoznak az ellenjavallt zsiradékok közé.