Leírás
Mit érdemes tudni róla?
- Bio
- Vegán
- Allergénmentes
- Magas a fehérje tartalma
- B-vitaminokat (kivéve B12), mangánt, foszfort és vasat elég jelentős mennyiségben tartalmaz, viszont nátriumban szegény
- alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a többi rizsnek
- Kiváló fehér rizs pótlására
- Tartósítószer-mentes
Fontos: Bár a termék gluténmentes a NÉBIH állásfoglalása szerint a termékeken a „Gluténmentes üzem” és egyéb pozitív megkülönböztető kifejezés nem használható, hanem azt kell feltüntetni, ha valami nem felel meg a feltételeknek.
Érdekességek a basmati barnarizsről:
A rizs ősi és közkedvelt alapanyag, az emberiség több mint felének fő tápláléka. A basmati rizst a Himalája lábánál kezdték el termeszteni, többezer évvel ezelőtt. A basmati rizs hosszabb szemű, mint más rizsfajták, főzéskor kellemes, kicsit dióra emlékeztető illata van. Nem tapad össze. Basmati rizsből is van fehér és barna. A barna rizs abban különbözik a fehértől, hogy hántolás során rajta hagynak egy rostokban és értékes tápanyagokban gazdag réteget.
A basmati barnarizsnek alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a többi rizsnek, ami azt jelenti, hogy a benne lévő szénhidrát lassabban szívódik fel és emeli meg a vércukorszintet. Ebből kifolyólag cukorbetegek, inzulinrezisztenciások és fogyni vágyok számára ajánlott erre a fajtára cserélni a fehérrizst.
A barna rizs fehérjetartalma magasabb, mint a fehér változaté és zsírt is többet tartalmaz. B-vitaminokat (kivéve B12), mangánt, foszfort és vasat elég jelentős mennyiségben tartalmaz, viszont nátriumban szegény.
Felhasználás:
Főzés előtt alaposan öblítsük le. Kétszeres mennyiségű vízben főzzük ki, kb. 25-30 perc alatt. Fogyaszthatjuk köretként, kásaként, rizottóként, de felhasználható salátákhoz, töltött, rakott ételekhez, levesbetétként is, illetve édességek készítésére is alkalmas alapanyag.
Összetevők:
- 100% basmati barnarizs*
*Ellenőrzött Ökolgóiai Gazdálkodásból
Az ellenőrzést végezte: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. HU-ÖKO-01
Származási hely: Pakisztán